Letelepedési támogatás 2024. évi szabályai

LETELEPEDÉSI TÁMOGATÁS

2024. évi szabályai

2023. október 27. napjától hatályos Dunaföldvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete települési támogatásról, a köztemetésről, a lakáscélú önkormányzati helyi támogatásról, és a letelepedési támogatásról szóló 3/2020. (I.31). önkormányzati rendelet alapján:

1) Dunaföldvár Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) letelepedési támogatást (továbbiakban: támogatás) nyújt Dunaföldvár város közigazgatási területén belül (kül- és belterületen egyaránt) a legalább víz, villany, csatorna közművel és útcsatlakozással ellátott

a) önálló helyrajzi számon nyilvántartott új lakás (alapterület legfeljebb 80 m2), családi ház (lakáscélú hasznos alapterület legfeljebb 150 m2) építéséhez,

b) használt lakás (alapterület legfeljebb 80 m2), vagy családi ház (lakáscélú hasznos alapterület legfeljebb 150 m2) vásárlásához - ide értve az egyenes ági rokonok közötti ajándékozással vagy örökléssel a kérelem benyújtását megelőzően három éven belül hozzátartozótól szerzett ingatlant is -, beleértve olyan közművesített családi ház vásárlását is, amely lebontásra ítélt, és az épület elbontását követően a terület építési telekként szolgál,

az alábbi  2) – 13) pontokban foglaltak szerint:

2) A támogatás

a) összege: 1.000.000.- Ft.

b) formája: vissza nem térítendő támogatás

c) kifizetése: bankszámlára utalással történik az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzését- amelyet a kérelmező igazol - követő 8 napon belül.

d) forrása: a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott költségvetési előirányzat- 2024. évben 10 millió forint.

e) Amennyiben a költségvetési keretet meghaladó és támogatandó kérelem érkezik, akkor a kérelmek elbírálásánál az alábbiak szerinti sorrendiséget betartva kell rangsorolni:

ea) a kérelmezők az ingatlan megszerzését, az építés megkezdését megelőző 5 évben nem rendelkeztek dunaföldvári lakcímmel- hivatalból vizsgálandó,

eb) kérelmezőknek van gyermekük,

ec) jövedelem alapján az alacsonyabb egy főre eső jövedelemmel rendelkező családok.

3) A támogatás iránti igényt a rendelet 13. melléklete szerinti formanyomtatványon nyújthatnak be az alábbi feltételeknek megfelelő személyek:

a) házastársak (házassági anyakönyvvel igazoltan)

b) gyermeküket egyedülállóként nevelő szülők (egyedülállóságot bírósági ítélettel, gyámügyi okirattal igazoltan)

c) azok a párok, akik lakásvásárlásukat, vagy az építkezés megkezdését a házasságkötés előtti időre ütemezték, de legkésőbb a tárgyév október 31. napjáig a házasságkötést házassági anyakönyvvel igazolják

(továbbiakban. Kérelmezők) amennyiben a 40. életévüket nem töltötték be (személyi okmányokkal igazoltan), és ők a támogatott ingatlan tulajdonosai.

4) A támogatás fejében a kérelmezőnek vállalnia kell, hogy legalább 5 évig életvitelszerűen Dunaföldváron él és dunaföldvári bejelentett lakóhellyel rendelkezik családjának valamennyi tagja, dunaföldvári oktatási intézménybe (általános iskola 6. / 8. évfolyamáig) járatja gyermekét. A dunaföldvári oktatási intézményi elhelyezés feltétele alól mentesül az a kérelmező, aki a dunaföldvári intézmény vezetőjének írásban kiadott nyilatkozatával igazolja, hogy a gyermeke intézményi elhelyezése Dunaföldváron nem megoldható, különös tekintettel a gyermek egészségügyi állapotára, vagy intézményi férőhely hiány miatt.

További feltételek:

a) Kérelmezők családjában (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény szerinti család fogalom) az 1 főre jutó nettó jövedelem haladja meg a szociális vetítési alap négyszeres összegét (114 000.- Ft) , de ne haladja meg annak tizenötszörös összegét (427 500  Ft).

b) Kérelmezők, és családtagjaik tulajdonában a támogatással érintett ingatlanon kívül olyan lakáscélú ingatlan legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada lehet, amelyet tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés útján szereztek, és azt a túlélő szülő/nagyszülő haszonélvezeti joga terheli, és az annak a lakhatását szolgálja. Lakáscsere esetén csak a csereszerződés tárgyát képező lakás lehet a kérelmezők/családtagjaik tulajdonában.

c) Kérelmezőnek amennyiben lakásbérleti jogviszonya van, csatolnia kell annak felmondására vonatkozó jognyilatkozatát.

d) Kérelmezőknek 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonyt kell igazolniuk NEAK igazolással igazoltan. NEAK igazolás hiányában legalább CSED, GYED, GYES, GYET jogviszony igazolása elfogadható.

e) Kérelmezőknek legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezniük - bizonyítvány másolatával igazoltan.

f) A kérelmezőknek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük – hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazoltan.

g) Kérelmezőknek köztartozásmentes adózóknak kell lenniük - NAV igazolással igazoltan.

5) A helyi támogatás iránti kérelmek elbírálásáról I. forduló esetén a tárgyév június hónapjában, II. forduló esetén a tárgyév november hónapjában megtartott ülésén az Oktatási, Kulturális, Egészségügyi, Szociális, Ifjúsági és Sport Bizottság átruházott hatáskörben dönt.

6) A Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési - és Műszaki Irodája a kérelem benyújtását követő 15 napon belül ellenőrzi a támogatási cél valós műszaki tartalmát, megvalósíthatóságát, a közművek meglétét, és megállapításait helyszíni szemle jegyzőkönyvben rögzíti, amelyet az előterjesztéshez mellékelni kell.

7) A támogatás felhasználására építés esetén a kérelem elbírálását követően legfeljebb 3 év áll rendelkezésre.

8) A támogatás erejéig a támogatott ingatlanra a támogatás folyósítását megelőzően az Önkormányzat jelzálogjoga bejegyzésre kerül. Terhelt ingatlan esetén a kérelmezőnek a megállapodás megkötése előtt intézkednie kell a korábbi jelzálogjogosult hozzájáruló nyilatkozatának beszerzése végett az Önkormányzat sikeres jelzálogjog bejegyzéséhez. A megállapodás ügyvédi ellenjegyzésével, a jelzálogjog bejegyzésével, és annak későbbi törlésével kapcsolatos költségek a támogatottat terhelik.

9) A támogatás nyújtásra írásban kötött megállapodás alapján kerülhet sor. A megállapodásban ki kell kötni a támogatás azonnali egy összegben való visszafizetésének kötelezettségét a törvényes kamatokkal együtt, ha

a) a Támogatott megtévesztéssel, félrevezetéssel jutott a támogatáshoz,

b) azt a Támogatott nem a támogatási célnak megfelelően használta fel,

c) a Támogatott a rendeletben meghatározott lakásigényét meghaladó mértékű lakás/ családi ház vásárlására, építésére fordította,

d) a támogatott a támogatás nyújtását követő 5 éven belül elköltözik Dunaföldvárról,

e) a támogatott gyermekei a támogatás nyújtását követően az általános iskola 6./8. évfolyamának befejezéséig nem dunaföldvári oktatási intézménnyel állnak jogviszonyban.

10) A 9) pont szerinti visszafizetésről a hatáskör gyakorlója dönt.

11) A támogatás kifizetésére akkor kerülhet sor, ha

a) az önkormányzat jelzálogjog bejegyzése kérelmező által igazoltan sikeresen megtörtént,

b) az önkormányzattól eltérő zálogjogosultak hozzájáruló nyilatkozatát a megállapodás két eredeti példányával együtt a kérelmezők benyújtják a Hivatalba,

c) a döntést követően legkésőbb a tárgyév október 31. napjáig házasságot kötő kérelmezők benyújtják a házasságkötést igazoló házassági anyakönyvi kivonatot.

12) A kérelem elbírálásáról szóló döntés kézhezvételét követő legkésőbb 30 napon belül a kérelmezőknek be kell nyújtaniuk a támogatási megállapodást aláírásra, amennyiben ezt elmulasztják elveszítik a támogatást, és később sem igényelhetik azt ezen mulasztásra hivatkozva

13) A letelepedési támogatással építés esetén a használatba vételt igazoló hatósági igazolással kell elszámolni, vásárlás esetén az adásvételi szerződés benyújtása igazolja a támogatási célnak megfelelő támogatás felhasználást.

A letelepedési támogatás igénybevétele iránti kérelmet írásban a Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal Hatósági és Szociális Irodáján (továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani, a Hivatal által biztosított/ honlapra feltöltött kérelem formanyomtatványon, a kérelemben foglaltak valódiságát alátámasztó iratokkal, mellékletekkel együtt. A kérelmen feltüntetett és ahhoz csatolt igazolások 30 napnál nem lehetnek régebbiek.

A szükséges mellékletek, igazolások igényelhetőek személyesen a Kormányablakban, anyakönyvvezetőnél, oktatási- nevelési intézményben, és/vagy Ügyfélkapun keresztül (https://magyarorszag.hu/).

A kérelem formanyomtatvány letölthető https://dunafoldvar.hu/oldal/nyomtatvanyok-ugymenetek/ oldalról. Benyújtható személyesen a Polgármesteri Hivatal 8-as számú irodájában vagy elektronikus úton az EPAPIR rendszeren keresztül (https://epapir.gov.hu/).

Formanyomtatványt személyesen igényelni 2024. április 10-től lehet a Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal 8. irodájában.

A letelepedési támogatás iránti kérelem I. fordulóban  2024. évben a 2021. május 15. utáni ingatlanszerzés esetén (szerződés dátuma 2021.05.15. utáni legyen) nyújtható be a Hivatalba 2024. április 15. napjától legkésőbb 2024. május 15. napjáig. A határidő elmulasztása jogvesztő!

Amennyiben az I. fordulóban a tárgyévi költségvetésben eredeti előirányzatként rendelkezésre álló költségvetési előirányzat nem kerül teljes mértékben felhasználásra, akkor II. fordulóban a tárgyév szeptember 15. napjától legkésőbb október 15. napjáig az I. fordulóra érvényes szabályok figyelembe vétele mellett kérelmet nyújthatnak be azok

a) a rendeleti feltételeknek megfelelő 40 év alatti kérelmezők is, akik   2024. május 15. után szerezték a támogatandó ingatlant, továbbá

b) azok a 45. életévüket be nem töltött kérelmezők is, akik az I. fordulóra vonatkozó - életkor kivételével – pályázati feltételeknek megfelelnek.

A II. fordulóban továbbra is előnyt élveznek a 40. életévüket be nem töltött kérelmezők.

Ha lesz II. forduló azt nyilvánosan közzétesszük legkésőbb 2024. szeptember 01-ig.                                                                                          

Tájékoztatást kérni a 06/75/541-550 165 melléken, vagy az [javascript protected email address]  email címen lehet.

Letelepedési támogatás iránti kérelem

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy weboldalunk működéshez szükséges munkamenet cookie-at alkalmaz. Ezen cookie-k kezelése az adatkezelő jogos érdeke (GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont).
A működéshez szükséges cookie-k segítenek használhatóvá tenni a weboldalunkat azáltal, hogy engedélyeznek olyan alapvető funkciókat, mint az oldalon való navigáció és a weboldal biztonságos területeihez való hozzáférés.

Ezen kívül statisztikai cookie-k segítenek abban, hogy elemezni és megkülönböztetni tudjuk weboldalunk látógatóit. Ezt azonban csak akkor tesszük, ha Ön kifejezetten hozzájárul munkánkhoz, weboldalunk folyamatos fejlesztéséhez. A statisztikai cookie-at a jelölőnégyzet kipipálásával tudja elfogadni.
Bővebb tájékoztatásért kérjük olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!
Működéshez szükséges cookie-k
cookies-accepted
Ebben a cookie-ban tároljuk, hogy milyen típusú cookie-kat fogadott el.
Dunafoldvar
Munkamenet adatokat tartalmazó cookie. Oldal bezárása után ez a cookie megsemmisül.
Statisztika cookie-k
_gat_gtag_
Ezzel a Google Analytics jelöli saját magának, hogy az analitikai mérés aktiválva van.
_ga
Ezzel a Google Analytics az oldal látogatóit különbözteti meg.
_gid
Ezzel a Google Analytics az oldal látogatóit különbözteti meg.
Cookie beállítások