HANGOS-
TÉRKÉP

DUNAFLDVRRLDunafldvr Budapesttl 90 km-re dlre, a Duna jobb partjn fekszik, szinte az orszg kzepn. A 6-os, a 61-es s 52-es szm futak tallkozsa, a Dunn tvel hd az orszg egyik fontos csompontjv avatta a kisvrost. A Dunajvros, Paks, Kecskemt vonzskrzetben fekv telepls laki ma is fknt a mezgazdasgbl, illetve a kereskedelembl lnek.
A honfoglals kori "falucska" szerencss fekvse s a nagy vonzskrzete rvn indult fejldsnek. A XII. szzadban itt hozott ltre Bencs aptsgot II. (Vak) Bla, s ez nagymrtkben fejlesztette az ipari, de fkpp a mezgazdasgban tevkenykedk szakmai kultrjt. Fnykort a XIV.-XV. szzadban lte a telepls, hiszen itt vezettek t a nemzetkzileg is jelents kereskedelmi ftvonalak, s a rvtkelhely szerepe is meghatroz volt a vros fejldsben. A trtnelem sorn tbb esetben volt virgz mezvros, s a telepls igen sok trkkori emlket is riz.
A vros hdja 1928 s 1930 kztt plt. Ltestse jelents fejldst hozott, mivel a Dunntlt kti ssze az Alflddel. Ezrt szoktk Dunafldvrt a "Puszta kapujnak" nevezni.
A Mezfld DK-i hatrn fekv vros domborzatnak kialakulsban jelents szerepet jtszott a jgkorszaki lsz s felszni vzfolysok. A Dunnak jelents szerepe van a lszfal mozgsban, a csapadk, a viharok szerepe viszont elenysz. Dunafldvrra a mrskelt, kontinentlis ghajlat a jellemz, gyakori mediterrn s ceni hatsokkal. Az vi kzphomrsklet 10.2C, a csapadk vi tlag 598 mm. A vros felszn alatti vizekben is gazdag. Egy 1966-os mlyfrs sorn j minsg, svnyi skban s sznsavakban gazdag 37-38C-os vz kerlt felsznre, mely a helyi frdt is tpllja. Talajminsg szempontjbl legjelentsebb a mezsgi talajtpus. Morzsalkos, magas humusztartalma miatt a mezgazdasg legfontosabb s egyben legnagyobb terlett jelenti.
A vros kulturlis letnek kzpontja a sznhzi eladsok, hangversenyek otthonul szolgl mveldsi hz, a knyvtr s a Vr mzeum, valamint a Fafarag Galria. Az utbbi kett nemcsak lland, hanem idszaki - kpzmvszeti, rgszeti, irodalmi, npmvszeti - killtsok sznhelye is.
Az idegenforgalmi nevezetessgek kzl a vros ks barokk memlkeit rdemes kiemelni: a gygyszertr Bke tri plett, a Bartok templomt, a volt Ferences kolostort s a gimnzium plett. A fldvriak bszkk a Vrosi Polgrmesteri Hivatal dsztermre s az idejr vendgek ltal kedvelt termlfrdre is. Sajtos sznfoltot jelent Dunafldvr egyik legszebb helyn, a Duna-parti lsz dombon plt vrerdtmny. Az pletegyttesben tallhat az gynevezett Trk (Csonka)-torony, melyet a XV. szzadban gtikus stlusban ptettek, a Fafarag Galria, a Vr tterem s az udvar fbejratnl jonnan fellltott csodlatos kzi farags nagy kapu. Kellemes kikapcsoldst, valamint tbb, helyi specialitst knl a Kis-Duna melletti Horgsztanya is.
1989-tl ismt vrosi rangot kapott, melyet leginkbb a krzetben betlttt szerepe jelents kereskedelmi, szolgltatsi tevkenysgek miatt rdemelt ki. A kt ipari centrum (Dunajvros, Paks) kztt fekv j levegj, nyugodt kisvros laki rzik rtkeiket s poljk hagyomnyaikat.


A dunafldvri Tourinform iroda kiadvnya alapjn